Wat is een zorgvrijwilliger?

De term kan wat verwarring opwekken. Veel mensen associëren de term zorgvrijwilliger met het letterlijke stuk van zorgen: wassen, helpen bij het aankleden, voor iemand koken etc.

Dit is echter niet wat je als zorgvrijwilliger doet. Als zorgvrijwilliger geef je mensen een steuntje in de rug, ‘gewoon’ door er voor iemand te zijn en je voornamelijk te richten op het menselijke en persoonlijke contact. Je biedt een luisterend oor en geeft hierdoor emotionele steun. Daarbij ondersteun je jouw maatje ook praktisch. Dit doe je voor een langere periode. Je wordt gekoppeld aan iemand met wie je leuke activiteiten gaat ondernemen. Wandelen, naar de bioscoop, een bezoekje aan het museum of gewoon een kop koffie drinken in een gezellig café. Ook kun je thuis komen bij mensen die bijvoorbeeld niet meer in staat zijn om activiteiten te ondernemen. Je bouwt door het frequente contact een band op met iemand. Je wordt zijn of haar maatje.

Wat kun je doen?

Binnen de informele zorg is een grote diversiteit aan projecten. Als zorgvrijwilliger kun je zelf aangeven binnen welke groep je vrijwilligerswerk zou willen doen en hoeveel tijd je wilt en kunt besteden. We vinden het belangrijk dat je in je zoektocht naar wat bij jou past goed begeleid wordt. Je wordt gekoppeld aan iemand die tijdelijk een maatje nodig heeft. Samen met jou gaan we kijken naar wie jij bent, wat jouw wensen en vaardigheden zijn en wie het beste bij jou past. Op die manier help je niet alleen een ander, maar ontwikkel en leer je zelf ook! Op de speciale zorgmaatjes-pagina van Den Haag Doet vind je veel verschillende leuke vacatures van de organisaties van het platform en daarbuiten.

Vind een vacature

Vrijwilliger worden bij één van onze partners?

De klik tussen jou en je maatje vinden we het allerbelangrijkste! We denken daarom graag mee over jouw interesses, ontwikkelwensen en type vrijwilligerswerk. De projecten zijn flexibel, waardoor je samen met jouw maatje bespreekt hoeveel tijd je met elkaar doorbrengt. Ontdek hoe leuk de maatjestrajecten zijn. Dus… wat wordt jouw verhaal?

Zoek een vacature